Čišćenje i održavanje dimnjaka

Jednim godišnjim posjetom dimnjačara možete utvrditi je li vaš dimnjak u ispravnom stanju i bezbrižno zakoračiti u zimu.Kao dimnjačari s više od 45 godina iskustva upoznati smo sa svim potencijalnim situacijama i problemima koje bi Vaš dimnjak mogao prouzročiti.

Što podrazumijeva čišćenje i održavanje dimnjaka?

 • Čistimo i održavamo sve vrste dimnjaka na kruta, tekuća i plinska goriva
 • Posjedujemo potpunu opremu i materijale za održavanje i sanaciju dimnjaka te za dijagnostiku stanja dimnjaka (inspekcijske kamere, instrumente za analizu dimnih plinova, prisutnost ugljičnog monoksida, za utvrđivanje propuštanja propan butana itd.)
 • Vršimo saniranjeSchiedelovim programom kao i montažu novih dimnjaka


Čišćenje dimnjaka

Dimnjačari se na terenu susretnu s više od 50 požara dimnjaka godišnje, a više od polovice dimnjaka koje servisiraju zahtijevaju dodatno čišćenje jer vlasnici predugo čekaju prije nego što pozovu dimnjačara.

Ako redovito koristite kamin ili peć na drva ali se ne možete sjetiti kad Vam je dimnjak posljednji put očišćen, vjerojatno je začepljen. Za čišćenje, uklanjanje čađe iz dimnjaka ili bilo kakvih stranih tijela koja ondje ne pripadaju… Pozovite stručnjaka!

Profesionalno čišćenje uključuje:

 • Pregled nakupina čađe
 • Pregled začepljenja
 • Pregled pukotina u dimnjaku
 • Pregled oštećenja koja mogu biti prouzročena vodom

Kada zvati dimnjačara?

 • Promjena godišnjeg doba
 • Ako neko vrijeme niste koristili peć ili kamin, moguće je da je lišće, krhotine ili životinje dospjelo u vaš dimnjak dok nije bio u upotrebi. Svaka od navedenih stavki može umanjiti kvalitetu vatre i predstavljati opasnost ako ometaju prirodni protok zraka kroz dimnjak.
 • Primijetili ste promjenu vatre
  Ako primijetite da vaša vatra ne gori tako učinkovito, vaša peć proizvodi više dima, stvara se neugodan miris kada ložite drva…Potrebno je obratiti se profesionalnom dimnjačaru kako bi utvrdio uzrok vaših problema.
 • Ako dimnjak ne vuče dobro
  U slučaju da primijetite razliku u vatri i da dimnjak ne „vuče“ dobro dim koji ona stvara, već ga vraća u prostoriju; vrijeme je da pozovete dimnjačara.
 • Ako pronađete kreozot u dimnjaku
  Kreozot je tamna, masna tvar nalik katranu koja miriše na pougljenjenu hranu ili gorivo. Ako ga uspijete pronaći dodirivanjem stijenki dimnjaka, molimo Vas da se odmah obratite dimnjačaru.
 • Ako Vas dugo nije posjetio dimnjačar
  Preporučuje se da Vaše dimnjake barem jednom godišnje pregleda ovlašteni dimnjačar. Profesionalni dimnjačar će vam moći reći da li nešto nije u redu sa strukturom vašeg dimnjaka ili ventilacijskim sustavom i može vam predložiti što dalje učiniti.


Održavanje dimnjaka

Nakon postavljanja i izgradnje novog dimnjaka ne smijemo zaboraviti da mu je potrebno redovno održavanje. Ako dimnjak ne održavate redovito, postoji realna mogućnost nastanka požara što u svakom slučaju želimo izbjeći. Budući da su mnogi požari u dimnjacima nezamijećeni, godišnji pregled dimnjaka može upozoriti na problem za koji niste ni znali da postoji.

Najčešći problemi:

Popravljanje kape dimnjaka

Identificirali smo dijelove dimnjaka koji imaju tendenciju da se prvi oštete i znamo koja područja su obično loše projektirana i postavljena od strane "profesionalaca" na terenu - a kapa dimnjaka jedno je od tih područja.

Oštećena opeka vanjskog dimnjaka

Dimnjaci su izvana građeni najčešće od opeke ili nehrđajućeg čelika. Ako imate dimnjak od opeke i primijetili ste oštećenja nakon velike bure ili većeg nevremena, odmah pozovite dimnjačara kako bi pregledao Vaš dimnjak i sanirao oštećenja. Mala pukotina ubrzo će postati veća i moguće je da će napravite velike probleme.

Sanacija dimnjaka zbog vode

Problemi ovakve vrste nastaju na područjima gdje se dimnjak spaja s krovom kuće ili zgrade. Taj spoj poželjno je redovno provjeravati.